jump to navigation

tin kosong March 17, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

this is a story bout my d*** frend. xtau pape tapi everything he’s the right one. bler dah salah pn stil dia yg betul.  cakap bnyk tapi hsail satu pn tarak. tin kosng betul la!

aku tensen gler deal dgn orang macam nih. nasib mbr. . buat sakit ati jek.

aku rasa solution bler deal dgn orang macam nih ialah -let the “BRILLIANT” talk, coz when the brilliant got stuck, the “IDIOT” will revealed-

Another Cathastropic.. March 17, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
1 comment so far

semalam suma trainiee MIT engineer ada meeting dgn supervisor masing2. so after kelas dalam kul 2 suma skali bergerak ke Infineon. me and some of other trainee yang menunggang mtr menumpang mbr2 yang pki kereta. tak la berapa jauh sgt. around 600m dari taining center ktorang. mtr lak ktorang tgl kn kat training center.

habis je meeting, ktorang balik smula ke itc. otw ke ITC Yat tepon aku. masa tu aku dalam keta bedul lagi.

“azrul mtr kak zai ilang”.

erk. akuagak terkesima dgn dgr ayat yat tu.

masa ktorang sampai akt parking mtr training center tuh aku npk air mta kak zai dah mencurah2 (gerimis je sbnya).

kesian jugak la. tapi nothing much that we can do. cuma nasihatkan kak zai supya g buat report polis asap. pihak management ITC lak cuba tgk rakaman CCTV dorang. tapi not a help at all. aku dah tau dah. CCTV kat msia ni cuma skadar melengkapkan syarat jek. ada ke CCTV kat center yg besar nih guna yg sama dgn yg di pasang kat kedai2 superstore jek. hampeh tol.

dgr2 mtr kak zai tu baru je di beli januari lepas. tak da rezeki la tuh. xpe2 leh claim insuran.

after few minute kat parking mtr tu, yat bawak kak zai g buat report di temani beberapa penyebuk2(jijah, aini etc huhu). hope suma ok nt.

otw balik ke rumah aku stil terpk2 lagi. sian kak zai. nak kuar mtr bukan senang. aku dah tgu dkt 1bln dah stil xdapt kuar mtr aku lagi nih.  dah dapt, tup2 ilg lak.

durjana punya pencurik motor.  buat rezeki haram atas usaha rezeki halal orang lain. semoga dilaknat ALlah dunia dan akhirat!

live by the rules.. March 14, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

hate to say this. but i had to.

Dear “frend”..

hate u very damn much.

ergh..God please help my  confuse frend..

the longest day ever! March 12, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
1 comment so far

i started my class at 8am yesterday. going back at 6pm. went back to IT center at 9pm that night. this morning i get back to my house at 645am. take a short nap then when back to IT center at 830am.

my eye were swollen. not me only actually. most of my training member also hv “the same sign”.

at 3pm today, everything going to end. complete clinic management system will be presented. all the hardship for these few week end here. hoping everything will goes on smoothly.

when i was in school, my teacher always told me to work hard and less sleep. then only i manage to enter university (he said la).

after i manage to enter university, the same thing repeated all over again. my lecturer said i need to work litle bit harder and less sleep so that i wud be able to get job after graduate (with good cgpa la. mine one was bad. ahaha)

rite nw im working. but still i need to work hard n sleep less. am damn tension with this routine. ergh.. i do want to work hard. i wanna work less, sleep more, eat more, and gain lot2 of MONEY!! can I??

Cruel Way March 12, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

It has been 3 months already. Ways of this training is getting harder and harder to bear. I myself started to felt the burden has slowly killing me. Suma orang cuba perform yang terbaik utk 1 tahun ni. Beban ni rasa agak ringan bler suma mbr2 training berkongsi all the hardship. Seronok bler sama2 mempertingkatkn prestasi diri. Growing together.

Tp kebelakangan ni aku rasa keseronokan tu mula sedikit demi sedikit mula pudar. Pudar bler ada yang mula menganggap training ni adalah satu persaingan serius utk merebut peluang pekerjaan. Klu dulu suma saling tlg2, skg ni mula bertukar. Ada yang mula stepping on other’s ‘head’ and jump straight to the top! Wat a cruel way to be at the forefront.

ana oh ana March 10, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

salam,

penulisan post bertajuk “ana oh ana” ini bukanlah sekuel kepada post sebelum ini yang bertajuk “bedul oh bedul”. ini adalah episod baru takda kena mengena dgn yg masih idup or meninggalkan kita.

sejerus sebelum pentauliahan secara rasmi seorang rekrut baru gagak itam @ ana@ Kathy tlh mengalami kemalangan yang hampir2 meragut nyawa insan yang di langgarnya. nyawa kathy masih lagi kekal satu dan lgsung tak bertambah. sewaktu di temuramah tghari tadii, ahli2 gagasan glad to see her stil had both of her leg, hand, eye, etc. manakala hidung, mulut dan jari jemari tgn kathy masih lagi kekal seperti biase. jari jemari kaki aku xpasti lak coz aku tak tengok. takut2 di simbah teh ais semasa makan tghri tadi.

kathy ketika di temuramah turut menasihatkan ahli2 gagasan agar tidak memandu sambil memasang handsfree. menurutnya lagi, bukanlah memasang handsfree itu satu aksi yang membahayakan. akan tetapi ketika kita mencari dan tercari2 no orang yang di dail siti situ sana sini, maka pada ketika itulah kita berpotensi untuk melanggar punggung kereta di hadapan kita bahkan punggung kereta hadapan punya hadapan kereta lagi. maksudnya di sini, kathy tlh melanggar 2 buah kereta sekaligus. satu pencapaian yang membanggakan bagi DBA intel.

seorang lagi ahli gagasan yang sepatutnya di tauliahkan secara rasmi pada minggu ini, sally turut merasakan kegelisahan akibat kemalangan ini. akan tetapi kegelisahan kathy bukanlah semata2 kerana kemalangan tersebut tetapi berkait rapat dengan kaedah pengangkutannya ke tempat kerja. sebelum ini sally merupakan penumpang setia kereta kathy.

sally pada ketika ini masih terbyg2 masa akan datang nya menekan loceng bas dari sungai kob ke kawasan kulim hi tech. sesuatu yang menyakitkan.

gambar2 tragedi dari kemalangan kathy akan di upload pada post akan datang.

sekian,

Gagasan gagak itam March 10, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

Salam,

Ak tak tau macam mana tertubuhnya gagasan gagak itam ni. Tapi kewujudannya tidak dirancang. Buat masa ini gagasan gagak itam tidak mempunyai misi yang spesifik untuk membangunkan negara, mahupun daerah kulim itu sendiri.

Jumlah keahlian setakat ini adalah seramai 6 orang. 4 orang ahli majlis tertinggi dan 2 orang rekrut bawahan. Ahli2 majlis tertinggi terdiri daripada usop (Pengerusi), pali (timb pengerusi), bedul (driver), n aku as a planner.

Manakala 2 orang rekrut bawahan plak adalah ana n jijah. Agihan tugas atau job description utk dua orang rekrut baru ini masih lagi belum di berikan. Mereka masih lagi menjalani latihan intensif sehingga satu tarikh yang akan di maklumkan kelak.

Antara modul yg mereka akan lalui adalah boot camp, fundamental of basic grooming, kemahiran bertutur dan bersiul, asas penerbangan I dan II, fundamentals of information security, advance info security, tajwid dan taranum serta serba sedikit ilmu mualamalat dan munakahat khusus untuk persediaan perkahwinan.

Perhimpunan gagak itam normally akan berlangsung dari jam830 pm hingga 11 malam. Lokasi pula kebanyakannya di **** (terpaksa di rahsiakan) sekitar daerah kulim.

Method saluran maklumat utama ahli2 gagasan gagak itam kebanyakannya adalah sms, yahoo messenger for web dan jga frenster.

Baru2 ini satu pekeliling baru telah di edarkan kepada semua ahli gagasan gagak itam utk mengadaptasi penggunaan code name yang lebih selamat dan berwibawa. Sebarang makluman misi gagasan haruslah menggunakan code name tersebut utk menjamin ACID (Atomicity, consistency, isolation and dependency) segala maklumat dan kerahsiaan.

/* Pekeliling 785540a7gh66 */

/* Reinforcement of code name effective immediately */

Do

{

Printf(“Insert code name”);

Scanf(&s, ori_name);

Switch (ori_name)

{ CASE : USOP

THEN code_name = ‘Joey’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break;

CASE : PALI

THEN code_name = ‘Jerry’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break;

CASE : BEDUL

THEN code_name = ‘Boy’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break:

CASE : AZRUL

THEN code_name = ‘Sam’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break;

CASE : JIJAH

THEN code_name = ‘Sally’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break;

CASE : ANA

THEN code_name = ‘Kathy’;

Printf(“Code name %s”, code_name);

Break;

DEFAULT

Printf(“[error 43578] alert! code_name validation required. Intruder detected!\n”)

Break;

}

}

While (true)

migrating my blog March 5, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

salam,

my dear frend, colleague etc.

im currently migrating this to another new blog. this new blog is going to contain technical thing along with all my crappy talk.

tq

Connect to Access Database in C# and ADO.NET March 3, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

These are very simple steps to create and connect an Access database in C#. 

  • Create Access database (e.g  student)  
  • Now open you notepad and click on save As button. Name then Imran.hdl. Change save type “ALL FILES”. 
  • Now double click on imran.udl file. A wizard will start like this: 
  • Click Provider TAB, select Microsoft Jet 4.0 OLE DB (denoted by black arrow) then click next. Now click “Select or enter a database name” and select the desire database then click open. 
  • Now click on test connection and click OK
  • Now edit this UDL file with note pad and copy link as shown below 
  • Now Open Visual Studio editor and create Text boxes and buttons like 
  • Double click on the form and add some code

 

cmd.CommandText = “insert into student values(“ + this.textBox1.Text + “,'” + this.textBox2.Text + “,'” + this.textBox3.Text + “,'” + this.textBox4.Text + “‘);”;
int temp = cmd.ExecuteNonQuery();
if (temp > 0)
{
    MessageBox.Show(“Record Added”);
}
else
{
    MessageBox.Show(“Record not Added”);
}
mycon.Close();

 

my first user interface using c# February 23, 2009

Posted by azrulbaharun in Uncategorized.
add a comment

User Interface